Interjú a Racka táskák alkotójával
2018. május 12. írta: Kiszel Sári

Interjú a Racka táskák alkotójával

A Racka táskamárka kreatív alkotója Jelli Marci, aki röviden bemutatta nekünk, hogy mivel is foglalkozik szabadidejében, otthoni műhelyében, azaz munkaidejében.  Mesélt nekünk arról, hogy milyen koncepció alapján igyekszik összeegyeztetni megélhetési forrását a hobbijával, ami szerencséjére egy és ugyan az. Ehhez azonban terjeszkednie kell. Hogy milyen módot választott a Racka népszerűsítésére, arról is beszámolt.

racka_photo4_1.jpg

Mikor és hogyan kezdted el a márkád felépítését?

Az első táskám saját magamnak készítettem lassan 10 éve. Egy-két haveromnak tetszett, aztán az ő haverjaiknak is és jó ideig ők építették a márkát.

Iskolában tanultad, vagy autodidakta módon sajátítottad el a jelenlegi szakértelmedet?

Gyerekkoromban sokat mozogtam képzőművész körökbe, talán onnan ered az alkotói szemlélet, magát a varrást autodidakta módon tanultam.

Van-e valamilyen konkrét elv, amit követsz a munkád során?

Az elv főleg a saját és ismerősök tapasztalatai alapján alakult ki: Kinek mi a praktikus, hogy „tömi meg” a táskáját, milyen napi kihívásoknak kell megfelelni (vízálló, kényelmes legyen egy bringán, de az irodában is működjön stb.) és ezeknek az ötvözése azokkal a formákkal, amik engem mozgatnak, és szeretném őket táskává alakítani.

Mi a célod ezzel a kreatív munkával? 

Hobbyként indult, és nagyon szeretem ezt csinálni, ahhoz hogy továbbra is csinálhassam terjeszkednem kell, hogy megélhessek belőle, és így elég sokáig azt dolgozhatom amit szeretek.

Milyen lehetőségeid vannak a célod megvalósítására? Hogy érzed, van-e, ami a munkádat kifejezetten segíti, vagy éppen gátolja?

Alapvetően a legtöbb dolog az önmagamtól függ, ez egy gátló és segítő tényező is egyben, mind emellett nagyon sok ember segít kisebb nagyobb dolgokban.

Mi a motivációd, koncepciód? Változott-e mindez az évek során?

Mindig az a cél, hogy JÓ táskát csináljak. Olyan szempontból változott, hogy az első időkben sokszor magamból indultam ki, most már sokkal jobban rá tudok érezni, hogy másoknak mire lehet szüksége. Például csinálok női táskákat is ;)

racka_photo2.jpg

Mi alapján szoktál tervezni? Van konkrét inspirációd?

Alapvetően, majdnem minden prototípusnál valakinek csinálom, így épp az adott ember inspirál.

Van-e valamilyen konkrét marketingstratégiád?

Leginkább hiszek abban, hogy termékek viszik a hírét a dolgoknak, nem annyira szeretem túlmarketingelni a dolgokat, inkább a minőség és a kinézet vigye a hátán a márkát, nyilván online megjelenéssel, de sok képpel, használat közben, meg embereken, nem csak egy stúdióban. Talán kevesebb néha több a stratégia.

Milyen lehetőségek vannak a potenciális vásárlók számára? Milyen platformokon árusítod a termékeidet?

Nekem eddig főleg a szájról szájra terjedés, az instagram és a facebook működött, sokszor egymást ezek kiegészítik. Peldául valaki lát valakin egy Rackát, aztán szembejön valahol az interneten is, és ír, hogy ő is szeretne.

Hogyan határoznád meg a célközönségedet?

155 cm feletti hátizsákra vágyó lények. :)

Hogyan kell elképzelni az alkotást? Egyedül csinálod vagy csapatban? Marketing mennyire a munkád része a tervezés mellett? 

A tervezést egyedül szeretem csinálni, nyugalomban, hogy tudjak koncentrálni, hogy mit akarok, minden máshoz vannak segítőim. A kapcsolattartás nagyrészét még én csinálom, mert ez eléggé összefügg a tervezéssel.

Tervezőként a darab legyártásában is részt veszel?

Igen, minden egyes darab gyártásában részt veszek, és szeretnék is manufakturális rendszerben dolgozni továbbra is, hogy ez így maradjon.

Milyen folyamaton megy át egy képzeletben megvalósított ruha/táska/stb. a megvalósult darab árusításáig?

Eszembe jut valami megoldás, például egy jobb záródás, vagy egy jobb formájú zseb, vagy valami anyag használat, amit szeretnék megvalósítani. Aztán következik ennek a megtervezése és táskába öntése. Ezt követi egy prototípus, amin még lehet, hogy finomítunk, és innentől már egy új modellről beszélhetünk.

Milyen lehetőségeid vannak ismertséget szerezni?

Nem annyira cél ez.

Designerek, tervezők között milyennek érzed a viszonyokat? Van-e kapcsolattartás köztetek?

Vannak akikkel jóban vagyok, segítjük egymást.

racka_photo3.jpg

Képek forrásai: Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://dizi.blog.hu/api/trackback/id/tr7013908370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása